De ideale baas

 
 
 

Iedereen is dol op de ideale baas. Ze geeft iedereen verantwoordelijkheid, durft knopen door te hakken als dat nodig is, geeft ieder persoonlijke aandacht, geeft trefzeker feedback en leidt interessante vergaderingen met speels gemak en ruim binnen de tijd. Ze laveert behendig om de klippen in de onrustige buitenwereld, komt fluitend binnen en gaat vrolijk weer naar huis. Zo'n leidinggevende willen we allemaal wel hebben. Of misschien nog wel meer: zo'n leidinggevende willen we allemaal wel zijn!

De praktijk is vaak anders. Roddel en achterklap vallen de chagerijnige doordrammer ten deel, omdat hij geen beslissingen neemt, je collega voortrekt tijdens de ellenlange saaie vergadering waarin de toekomst van het bedrijf op het spel wordt gezet. Wat doe ik hier nog!

Een ideale baas word je niet vanzelf. Sterker nog: een leidinggevende positie bereik je lang niet altijd omdat je zo sociaal bent. Zeker in de ogen van de ondergeschikte, die machtsspelletjes vermoedt en daar nog wel eens gelijk in kan hebben ook. Het spreekwoordelijke ellenbogenwerk plaatst nog al eens de verkeerde mensen op verkeerde posities. Gelukkig is dat lang niet overal het geval. Met een beetje geluk val je op door de juiste vaardigheden ten toon te spreiden. En die vaardigheden kun je bijleren, want het gaat veelal om gedrag dat je kunt oefenen.

Met mij kun je onder meer oefenen in efficiënt vergaderen, op de juiste manier feedback geven en ontvangen, adequate beslissingen nemen, je presenteren, werk structureren en mensen aansturen. Individueel en als groep. Neem contact op als je denkt dat dit wat voor jou zou kunnen zijn.