Griekenland

 
 
 

Griekenland is een geweldig vakantieland. Ik kom er al tientallen jaren. Dus ook ver voor de crisis. Feitelijk sinds kort na de val van het kolonelsregime in 1974. Grieken wantrouwen hun overheid nog steeds, waarmee ze ook tegenwoordig legitimeren dat je vooral geen belasting moet betalen als je er onderuit kunt komen: zie hier de Griekse ondernemer. Maar mensen die direct of indirect door de overheid betaald worden, zijn nu dubbel de klos: halvering van het salaris van 2008 of ontslag heeft het enthousiasme voor de politiek bij hen niet vergroot.

Merk je hier wat van als je er op vakantie bent? Ja en nee. De toeristen blijven komen. Maar ze besteden minder. Met name de all inclusive reizen zijn de doodsteek voor de lokale middenstand. Restaurantjes en winkels verliezen klandizie aan de luie toerist die niet meer van het resort afkomt. Die toerist merkt natuurlijk ook niets van de Griekse crisis.

Als je rondreist en de lokale bevolking spreekt hoor je andere verhalen. Vooral in de grote steden is het kommer en kwel. Maar ook op het platteland knoopt men de eindjes aan elkaar met veel kleine baantjes, zelf groente verbouwen en elkaar helpen. Want dat moet gezegd: de gemeenschapszin is groot en de familieband sterk.

Wijzelf hebben een huis op Zakynthos en kennen de situatie goed. Een kijkje nemen?