Een weg verkennen

 
 
 

Op zoek naar antwoorden op levensvragen? En niet tevreden met de uitkomsten? Misschien zoek je in de verkeerde richting of te ver van je af. Hoe kan het dat sommige mensen zo tevreden kunnen zijn met het leven: hebben zij wel antwoorden gevonden of houden ze de schijn op?

Soms heb je bij iemand het gevoel dat hij echt rustig en zelfverzekerd is. Diegene zal je vertellen dat alle antwoorden al duizend keer beschreven zijn, maar dat dat nog niet betekent dat je daar wijzer van wordt. Kennis overdragen via papier is lastig. Van wijze woorden word je meestal echt niet / niet echt wijzer. Want dat heb je al ondervonden, nietwaar?

Mayanda zegt het zo als Martijn stelt:

"Volgens mij bestaan er helemaal geen antwoorden op levensvragen, anders hadden ze die allang gevonden."
"De antwoorden zijn talloze malen opgeschreven, alle godsdiensten zijn erop gebaseerd. Alleen worden de bedoelingen meestal niet herkend. Je moet naar de achterliggende gedachten zoeken!"
Martijn probeerde wanhopig de gedachtesprongen te volgen. "Maar geloven is in wezen toch ook alleen maar fantaseren?"
"Het geloof is fantasie, maar kennis is meer dan dat."
Wat moest Martijn met zo'n antwoord aan? Zwijgend keek hij een tijdje voor zich uit. Vervolgens probeerde hij maar weer eens een nieuwe invalshoek. "Ben jij eigenlijk bij een kerk?"
"Je mag best weten: ik ben haast blij om te kunnen zeggen dat ik nooit een bijbel in mijn handen heb gehad," antwoordde Mayanda in alle rust.
"Oh? En miljoenen mensen zweren bij dat boek," wond Martijn zich direct weer op.
"Maar de kern begrijpen ze niet."
"Hoe durf je dat nou zo zeker te zeggen?"
"Ik beoordeel niet de bijbel zelf, maar de manier waarop hij gebruikt wordt. Als je ermee opgevoed bent, betekent dat een behoorlijke handicap. Je moet je er dan eerst weer van losmaken."

Het lijkt erop dat Martijn onder invloed van Mayanda na verloop van tijd een stap verder komt. Misschien wil ze ook wel met jou praten over waar jij staat. Want ik geloof wel in de persoonlijke leermeester, ook al heb ik die zelf nooit gehad.